Redegjørelse etter Åpenhetsloven

Om RCO

 

RCO-Group eies av Novax, som i sin tur eies av det Svenske familieselskapet Axel Johnson AB. Vi opererer i Sverige, Norge, Finland og Danmark under merkene RCO, Swedlock, DinBox og Nimly. Våre fire merkevarer har separate vare-og produksjonslinjer. RCO-gruppens samlede aktivitet i Norge møter ikke Åpenhetslovens terskelverdier. Denne redegjørelsen er derfor av praktiske hensyn begrenset til å gjelde RCO. 

 

RCO leverer adgangskontrollsystemer for konsument, privat næring og offentlig sektor med produksjon i Sverige. RCO opererer i Sverige, Norge og Finland. 
Den daglige ledelsen i RCO har ansvaret for tilsyn og etterlevelse av åpenhetsloven.

 

Retningslinjer og rutiner som har til hensikt å håndtere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold.


Vi i RCO jobber etter etiske retningslinjer som definerer hvordan vi opptrer og hvilke verdier som styrer våre beslutninger. Grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold står sterk forankret i dette. Alle våre ansatte, konsulenter, leverandører og kunder skal respektere vår Code of Conduct. Internt arbeider vi kontinuerlig med Likestilling, arbeidsmiljø og antidiskriminering. Resultatet av dette måles gjennom årlige Great place to work-undersøkelser hvor vi er sertifisert som en GPTW-bedrift siden 2021. RCO-gruppen er også medlem av FN Global Compact.

 

Gjennom våre aktsomhetsvurderinger har vi avdekket følgende negative konsekvenser


RCO gjennomfører jevnlige undersøkelser med spørsmål knyttet til menneskelig rettigheter og anstendige arbeidsforhold.  Svarene vi har fått ved siste undersøkelse identifiserte to risker:

- Flere leverandører har underleverandører i Kina. Enkelte leverandører har ikke gjort aktsomhetsvurderinger knyttet til egne underleverandører.

I tillegg har vi avdekket følgende vesentlige risiko for negative konsekvenser:

- RCO har elektronikk i mange produkter. Dette medfører at konfliktmaterialer forekommer i produktene.

 

Tiltak for å stanse avdekkede konsekvenser


RCO evaluerer sine leverandører jevnlig, også med tanke på bærekraft.

 

De fleste leverandørene er ISO 9000- og 14000-sertifiserte og jobber aktivt med bærekraft.RCO sender jevnlig ut et spørreskjema med spesifikt fokus på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Svarene på spørsmålene viser at RCOs leverandører jobber med dette. Mange leverandører er selv aktive i Norge og følger åpenhetsloven.


For de fleste leverandører er de etiske retningslinjene sikret i minst tre trinn ned fra RCO.


RCO samarbeider hovedsakelig med lokale og/eller europeiske leverandører og planlegger å fortsette å gjøre det.


For leverandører med identifiserte underleverandører i risikoland vil dette temaet bli diskutert i forretningsgjennomganger med disse leverandørene.

 

For å begrense vesentlig risiko for negative konsekvenser har vi følgende tiltak


For å redusere risikoen for at konfliktminer fra ikke-godkjente land blir brukt, har RCO en policy angående dette som er kommunisert til de aktuelle leverandørene. RCO sikrer at PCB-leverandører, komponentdistributører og komponentprodusenter også har retningslinjer/prosedyrer på plass for å sikre at godkjente konfliktmineraler brukes. RCO planlegger å utvide arbeidet ved å kontinuerlig diskutere dette med de aktuelle leverandørene og undersøke hvordan man kan verifisere opprinnelsen til saken enda tydeligere.